dinsdag 14 februari 2017

Red eens een kikker

De temperaturen stijgen en hup, de hormonen van kikkers en padden schieten de lucht in. De kikkers gaan op zoek naar een partner en trekken daarvoor naar vijvers en poelen.
Onderweg komen ze van alles tegen, bij voorkeur andere verliefde kikkers. Maar hier en daar moeten ze ook een weg oversteken. En dan sneuvelt er al eens een amfibie.

Daarom organiseert Natuurpunt overzetacties op de meest cruciale plekken. En laat dat nu net een super activiteit voor kinderen zijn!
Zo tegen de avond met je zaklamp gaan speuren naar kikkers is best wel een beetje spannend. Vorig jaar was het oppakken van de diertjes een brug te ver voor Lucy. Maar een streepje zetten voor elke geredde kikker was dan weer een prima taak. Ze ziet het dit jaar al weer helemaal zitten, haar notaboekje ligt al klaar!


En dan praktisch
- bekijk op deze pagina van Hyla waar er overzet-acties zijn in Oost-Vlaanderen. Ook de andere provincies vind je terug op deze site.
- begin er niet zomaar aan, meld je aan bij de plaatselijke coördinator. Die kan je meer informatie geven over waar & wanneer je best aan de slag kan gaan. Je vindt de gegevens van de coördinator ook op de pagina van Hyla.
- de kikkers worden pas actief wanneer het 's avonds minimum 8° is. Houd het weerbericht in de gaten. 
- doe je laarzen aan, neem je zaklamp mee, eventueel ook een emmer en pen en papier

Wie meer wil lezen over de padden- & kikkeroverzet, kan terecht op deze pagina van Natuurpunt.

Wil je gewoon kikkers kijken, dan is de grote vijver in de Groene Velden een prima plek. Je kan ze van op de loopbrug goed bekijken. Lees meer over de Groene Velden in deze post.