vrijdag 17 februari 2017

Die zondagochtend in het MIAT...

En toen stond ik dus met 5 kindjes aan het onthaal van het MIAT. Gelukkig niet alleen, er was nog een volwassene aanwezig. Maar we waren wel sterk in de minderheid.
Dus sprongen we snel in de lift naar de bovenste verdieping om er het panorama over Gent te bekijken. We telden er de torens, en ook het Gravensteen werd, na lang zoeken, gespot.


Van daar gingen we verdiep per verdiep naar beneden, telkens met de lift. Dat was op zich al een belevenis.
Eerst naar de drukkerij. Gelukkig was het er kalm, want voor we konden beginnen moest er een paar keer heen en weer gerend worden op de loopbrug langs de drukpersen.
Leukste zaken volgens de kinderjury: een oude telefooncabine, tekenen op post-its, de bibliotheek met kinderboeken en de oude cinema. Daar kwamen we eventjes tot rust. Tot er iemand tussen zijn klapstoel sukkelde. En de andere kinderen dat toch ook wel eens wilden proberen.Een verdieping lager waren vooral het filmscherm, waar je doorheen moet lopen, en de gangetjes tussen de machines spannend. Toen de weefmachines aangezet werden, werd het echter te lawaaierig, en moesten we evacueren.
De tijdelijke tentoonstelling rond kinderarbeid hebben we niet meer gezien. De kinderen hadden genoeg  museum gehad, ze hebben er enkel nog gekleurd. Het was hoog tijd voor een chocomelkje in Bar Mitte.
+ groot museum, met heel veel afwisseling.
+ toegankelijk met buggy
+ baby verversingstafel, in het EHBO lokaal op de 2e verdieping
+ goede kinderstoel in het café, heel vriendelijk personeel

- kinderen met grijpgrage vingertjes moet je goed in de gaten houden
- inhoudelijk is het MIAT voor onze kinderen nog te moeilijk. Op zich geen probleem, er is voldoende te beleven. Voor wie zich toch wil verdiepen is één van de museumspelen een goed idee. Voor kleuters (3-6j) is dit 'op stap met Emma en Emiel', en dat was bij een vorig bezoek een echte hit bij Lucy.

Op zondagochtend is het MIAT gratis toegankelijk voor Gentenaars. De museumspelen zijn betalend.
Meer informatie over het MIAT vind je hier. Meer info over Bar Mitte vind je hier

dinsdag 14 februari 2017

Red eens een kikker

De temperaturen stijgen en hup, de hormonen van kikkers en padden schieten de lucht in. De kikkers gaan op zoek naar een partner en trekken daarvoor naar vijvers en poelen.
Onderweg komen ze van alles tegen, bij voorkeur andere verliefde kikkers. Maar hier en daar moeten ze ook een weg oversteken. En dan sneuvelt er al eens een amfibie.

Daarom organiseert Natuurpunt overzetacties op de meest cruciale plekken. En laat dat nu net een super activiteit voor kinderen zijn!
Zo tegen de avond met je zaklamp gaan speuren naar kikkers is best wel een beetje spannend. Vorig jaar was het oppakken van de diertjes een brug te ver voor Lucy. Maar een streepje zetten voor elke geredde kikker was dan weer een prima taak. Ze ziet het dit jaar al weer helemaal zitten, haar notaboekje ligt al klaar!


En dan praktisch
- bekijk op deze pagina van Hyla waar er overzet-acties zijn in Oost-Vlaanderen. Ook de andere provincies vind je terug op deze site.
- begin er niet zomaar aan, meld je aan bij de plaatselijke coördinator. Die kan je meer informatie geven over waar & wanneer je best aan de slag kan gaan. Je vindt de gegevens van de coördinator ook op de pagina van Hyla.
- de kikkers worden pas actief wanneer het 's avonds minimum 8° is. Houd het weerbericht in de gaten. 
- doe je laarzen aan, neem je zaklamp mee, eventueel ook een emmer en pen en papier

Wie meer wil lezen over de padden- & kikkeroverzet, kan terecht op deze pagina van Natuurpunt.

Wil je gewoon kikkers kijken, dan is de grote vijver in de Groene Velden een prima plek. Je kan ze van op de loopbrug goed bekijken. Lees meer over de Groene Velden in deze post.
 

zaterdag 11 februari 2017

En dan nu een klassieker: het Gravensteen

Elk klein stropke moet toch zeker een keer naar het Gravensteen. Het is een stukje Gents DNA.
Van op de toren uitkijken over Gent, doen alsof je een ridder of prinses bent, en vooral het kasteel verkennen met al zijn hoekjes en kantjes.
Verwacht geen moderne toestanden, het Gravensteen is nogal old school. Er zijn wel zalen met zwaarden en harnassen, en ook een zone speciaal met foltertuigen (voor de liefhebbers, veronderstel ik) maar het kasteel zelf is eigenlijk de grote attractie.

Opgelet: een relax bezoekje aan het Gravensteen kan snel veranderen in een doorgedreven cardio training. Ik spreek hier uit ervaring.
Als je kind nog niet goed kan stappen, of er om één of andere reden de brui aan geeft: wees gewaarschuwd. Er zijn enorm veel trappen in het Gravensteen, meest van al venijnige wenteltrappen. Neem dus zeker iets (lees: koek) mee om je kind te motiveren of desgewenst om te kopen.


even bekomen met een koek na de vele trappen


+ kinderen met ridder- of prinses fascinatie zullen hier openbloeien
+ het Gravensteen ligt in hartje Gent, geen probleem dus om een café of resto te vinden in de buurt. In het kasteel zelf is geen café. 

- niet toegankelijk voor buggy's
- bereid je voor op moeilijke vragen over foltertuigen


Op zondagvoormiddag is het Gravensteen gratis toegankelijk voor Gentenaars.
Dichtsbijzijnde parking: Vrijdagmarkt. Er is een tramhalte vlak voor de toegangspoort.
Meer info over het Gravensteen vind je hier

maandag 6 februari 2017

De Stokerij: wij zijn fan

Toen wij nog een koppel waren en geen gezin, gingen we graag uit eten. Ook met één kind gingen we redelijk vaak op restaurant. Dat is nog te doen, je bent ten slotte in de meerderheid.
Met twee kinderen wordt dat al wat lastiger. Terwijl de ene zijn eten op de grond gooit, probeert de andere het zoutvat af te likken - enfin, ik geef maar een voorbeeld. Maar je begrijpt: het is niet altijd makkelijk om ook zelf nog een hapje te eten tussendoor.

Het is dus interessant om een restaurant uit te kiezen waar men wel iets kan verdragen van kindjes. En daarom is de Stokerij dus zo'n goed adres. Het personeel blijft geduldig en vriendelijk wachten tot onze 3-jarige de verscheurende keuze tussen appel-kerssap en sinaasappelsap gemaakt heeft. En we hebben er nog nooit boze blikken gekregen omdat een kindje zich even laat horen.
Aangezien onze kinderen voor 20u in bed gaan, reserveren wij tegen 18u. Het is er dan nog rustig, en er is altijd nog wel een tafeltje vrij op dat uur, je hoeft dus geen week op voorhand te reserveren. Bovendien kan je dan nog makkelijk parkeren in de buurt.

Maar wie dat toch niet ziet zitten, die neemt gewoon een babysit, natuurlijk. En ook zonder kinderen is de Stokerij een prima adresje.


+ hele (kind)vriendelijke bediening
+ goede kinderstoelen
+ lekkere kaart, met een aantal vegetarische mogelijkheden. Interessante keuze bieren

- wij hebben al altijd boven gezeten, wat wil zeggen dat je je kinderen en alle spullen naar boven moet dragen. Laat je buggy thuis indien mogelijk
- geen verversingstafel, toch niet in de toiletten boven

Meer informatie over de Stokerij vind je hier

vrijdag 3 februari 2017

Meer dan enkel bloemen op de Kouter

De bloemenmarkt op de Kouter, die is gewoon super! Voor ons begint het plezier al bij het binnenrijden van de parkeergarage: we parkeren altijd bij de kroko's (-2) en gaan dan met de lift naar boven.
Op de markt zelf kan je bloemen en planten kopen. Het kan er op zonnige dagen, wanneer de groene vingers beginnen kriebelen, soms zeer druk zijn. Lucy gaat er op zoek naar de bladeren van kunstenares Jessica Diamond (Mysic leaves), en beklimt de kiosk van waar je een overzicht hebt op de markt. In de zomer speelt hier soms een fanfare. 

Maar dat is niet alles: je kan er ook snel boodschappen doen in Delhaize of Cru. En best van al is dat boekhandel/café Paard van Troje gewoon open is op zondag voormiddag, dus daar gaan wij dan een croissantje eten met een cappuccino.
En dan praktisch:
- parkeren kan onder de Kouter
- toiletten vind je in de parkeergarage en in Cru
- meer info over de markten van Gent vind je hier